Häiriöt

Tältä sivulta löydät vinkkejä, joilla voit tehdä asumisesta sujuvaa.

TIETOA HÄIRIÖISTÄ

Asunto-osakeyhtiössä asumiseen kuuluvat normaalit asumisen äänet. Normaaliin asumiseen kuuluvat muun muassa lasten äänet, suihkussa ja WC:ssä käynti, lemmikkien äänet ja esimerkiksi soittimien soitto päiväsaikaan. Nykyaikana tulee huomioida, että ihmiset tekevät esimerkiksi vuorotöitä ja suihkussa tulee myös voida käydä yöaikaan.

Taloyhtiön järjestyssäännöt määrittävät hiljaisuuden ajan. Pääsääntöisesti noin kello 22.00 – 07.00 tulee noudattaa hiljaisuuden aikaan ja säätää TV:n, radion ja muut äänet hiljaisemmalle. Jokaiselle naapurille tulee antaa mahdollisuus lepoon yöaikana. Asukkaiden on huomioitava, että jokainen vastaa myös vieraidensa käytöksestä.

Jos taloyhtiössä aiheutuu häiriöitä, jotka eivät kuulu normaaliin asumiseen, ei niitä kuitenkaan ole pakko sietää. Häiriöistä tulee kuitenkin aina tehdä riittävän yksilöity kirjallinen ilmoitus. Ilmoituksessa tulee mainita minkälaatuista häiriötä on aiheutunut, mistä huoneistosta häiriöt ovat lähtöisin ja mihin aikaan. Taloyhtiön hallitus voi antaa varoituksen vain jos sillä on riittävän hyvät kirjalliset todisteet häiriöistä. Jotta varoitus voidaan antaa, tulee kirjallinen ilmoitus häiriöistä olla vähintään kahdelta eri henkilöltä. 

Häiritsevän asukkaan häätäminen huoneistosta on kuitenkin pitkä prosessi. Ensin asukkaalle tulee hallituksen varoituksen jälkeen antaa mahdollisuus parantaa tapansa. Jos häiriöt kuitenkin varoituksen jälkeenkin jatkuvat, voi hallitus kutsua yhtiökokouksen päättämään huoneiston hallintaanotosta.

Kun ilmoitat häiriöistä, tietoa ilmoittajasta ei mene häiriöiden aiheuttajalle ensivaiheessa. Tarvittaessa ilmoittajan on kuitenkin oltava valmis todistamaan häiriöistä Käräjäoikeudessa, jos häiriöiden aiheuttaja riitauttaa asian oikeudessa. 

Alla olevasta linkistä löydät lomakkeen, jolla voit ilmoittaa häiriöistä. 

Valitse alta oma aluehuoltoyhtiösi:

Hiidenkivi Oy »
Riihelän Huolto Oy »
Saksalan Huolto Oy »