Usein kysyttyä

Olemme koonneet tälle sivulle vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Ilmoita yhteystietosi omaan huotoyhtiöösi. Huoltoyhtiösi yhteystiedot löytyvät taloyhtiön ilmoitustaululta tai ovesta. Voit tehdä ilmoituksen sähköisesti huoltoyhtiösi sivulla olevalla lomakkeella. Muista tehdä muuttoilmoitus postiin ja maistraattiin. Helpoiten se käy osoitteessa www.posti.fi/muuttoilmoitus/

Muuttaessasi pois on sinun ilmoitettava siitä myös huoltoyhtiöösi.

Suojaa hyvin lattiat, listat ja valitse sopiva maali. Maalaukseen liittyviä neuvoja löydät netistä tai kääntymällä maalikaupassa asiantuntijan puoleen. Maalaa vain huoneiston sisäpuolisia seiniä. Vuokralaisen pitää ottaa yhteyttä vuokranantajaan remonttiasioissa. Hyviä maalaushetkiä.

Saunavuoroja voit tiedustella huoltoyhtiösi toimistosta. Käy tarkistamassa taloyhtiösi saunavuorolistasta vapaita aikoja.

Autopaikan lämmitystolpan avaimia voit tiedustella huoltoyhtiösi toimistolta. Avaimia saat yleensä yhden kappaleen ja lisäavaimet ovat maksullisia tai teetettävä lukkoliikkeesä.

Mikäli olet ilmoittanut huoltoyhtiöösi tietosi, vaihdetaan nimi oveen automaattisesti. Nimenvaihto suoritetaan huoltoyhtiöissä kiireellisyyden mukaan ja muutaman päivän odotus on normaalia. Ilmoita huoltoyhtiöösi ajantasaiset tiedot asunnossa olevista henkilöistä.

Pääsääntöisesti kaikilla asukkailla on oikeus käyttää talopesulaa. Vuoro varataan pääsääntöisesti pesutupavarauslistan mukaan, mikä löytyy yleensä talopesulan läheisyydestä. Joissain taloyhtiössä on yhteinen pesula, joten naapuritalon väkeä on myös mahdollisesti pesemässä pyykkiä. Lue pesulan ohjeet ja siisti jälkesi aina käytön jälkeen. Huoltoyhtiöstä saat neuvoja esim. rahastimen käyttöön liittyen.

Taloyhtiössä remonteista tulee ilmoittaa huoltoyhtiöön. Pintojen maalauksesta tai tapetoinnista ei tarvitse ilmoittaa. Ilmoita huoltoyhtiöösi minkälaisia muutostöitä suoritat asuntoon. Muutostyölupahakemuksen voit täyttää sähköisesti tai hakea lomakkeen toimistosta. Lisätietoja asiasta voit tiedustella taloyhtiösi isännöitsijältä.

Muista myös naapureitasi ja laita ilmoitus ilmoitustaululle remontin ajankohdasta, kestosta  ja huoneiston numero johon se kohdistuu.

Ota yhteyttä huoltoyhtiösi isännöitsijään, jonka kanssa voitte keskustella asiasta. Normaalit elämisen äänet ovat sallittuja päivisin. Naapurissasi asuu hyvin erilaisia ihmisiä ja heidän huomioiminen on tärkeää naapurisovun vuoksi. Naapureille on myös hyvä ilmoittaa lapulla, mikäli aiot järjestää esim. juhlat joista saattaa syntyä enemmän ääntä. Tämä ei ole pakollista, mutta näin toimimalla olet ottanut naapurisi huomioon. Järjestyssäännöt löytyvät taloyhtiön ilmoitustaululta ja niihin on hyvä tutustua. Säännöissä on esimerkiksi sallitut ajat matontamppaukselle tai säännöt parvekegrillaukselle.

Lemmikit ovat mukavaa seuraa ja monelle hyvinkin tärkeitä. Pääsääntöisesti taloyhtiössä omassa asunnossa lemmikkien pitäminen on sallittua. Vuokralla ollessasi sinun on kysyttävä asiasta vuokranantajaltasi.