VEDENKULUTUS

Tältä sivulta löydät tietoa vedenkulutuksesta.

VEDENKULUTUS

VEDENKULUTUS VAIHTELEE PALJON

Keskimäärin jokainen suomalainen kerrostalossa asuva käyttää vettä n. 155 l/vrk. Rivitalossa asuvien osalta sama lukema on 140 l/vrk. Lämmintä vettä kokonaisvedenkulutuksesta käytetään 40 %.  

KÄYTTÖTOTTUMUKSET JA VESIKALUSTEET AVAINASEMASSA

Käyttötottumukset vaikuttavat oleellisesti vedenkulutukseen, esimerkiksi viiden minuutin suihkussa vettä kuluu keskimäärin 60 l, ammekylvyssä viisi kertaa enemmän. Vedenkulutukseen vaikuttavat myös vesikalusteiden ominaisuudet ja kunto. Vesikalusteissa kannattaa satsata uusimpaan tekniikkaan. Nykyaikaisissa yksiotehanoissa veden täysi virtaama voidaan rajoittaa neljään litraan minuutissa. Uudet WC-istuimet toimivat jopa alle neljän litran kertahuuhtelulla tai niiden huuhtelumäärän voi valita tarpeen mukaan.

VUOTOVESI MAKSAA

Tiputtavat vesihanat tai vuotavat wc-pöntöt kannattaa korjauttaa välittömästi. Yksi tiputtamalla vuotava vesihana voi lisätä vedenkulutusta jopa 30 m3 eli 30 000 litraa vuodessa ja aiheuttaa kiinteistölle lähes 80 euron lisän vuotuiseen vesilaskuun. Jos vuotavia hanoja tai wc-pönttöjä on useita, lisäkustannusten määrä saattaa kasvaa satoihin euroihin. Vesivuodot ovat usein korjattavissa pienin kustannuksin esimerkiksi vaihtamalla hanojen tai WC:n huuhtelusäiliön tiivisteet.

HUONEISTOKOHTAISET VESIMITTARIT PIENENTÄVÄT KULUTUSTA

Tutkimusten mukaan vesimittareiden myötä vedenkulutus pienenee 10-30 % kokonaisvedenkulutuksen osalta. Lämmitysenergian osalta säästö on 3-9 %.

KONEET KÄYTTÄVÄT VÄHEMMÄN VETTÄ

Täydet koneelliset tiskiä tai pyykkiä kuluttavat vähemmän vettä kuin käsipyykki ja tiski. Varsinkin, jos käsin pestäessä huuhdellaan astiat tai pyykit juoksevalla vedellä.

Lähteet: Motiva & Lahti Aqua